Spoznajte 400 milijonov let staro gorsko rečico

KONFERENCA NATURA
2020 ZA ČISTI PLANET

Odkrijte od ledene dobe ohranjeni pragozd!

Slap

Konferenca izpostavlja izjemen pomen 400 milijonov let stare gorske rečice Lobnice na vzhodu Alp za svetovni turizem. Gre za zgled najstarejšega vodotoka na svetu, ki teče skozi pragozd Šumik na Pohorju.

Skozi naravovarstveno, kulturno, tehnično, farmacevtsko, izobraževalno in bajeslovno dediščino vodnega kroga Črno jezero–Črno morje naslavlja tudi poslovno priložnost vlaganja v tokenizacijo NFT tokena NATURA 2020 in srebrnik ‘I LOVE NATURA 2020’.

Destinacija konference je ob omenjeni rečici Lobnici, ki je dolga 17 km. Na njej je najvišji slovenski slap na nekarbonatnih tleh, 24-metrski slap Veliki Šumik, ki leži v 19 ha velikem pragozdu Šumik, ohranjenem od zadnje ledene dobe.

Na konferenci bomo uvodoma poudarili pomen povezovanja, sodelovanja in trajnostne preobrazbe tehniške kulturne dote Slovenskih železnic, ki vključuje tudi muzejski eksponat legendarne tovorne lokomotive TDR MICA kot vzvoda globalne turistične industrije NATURA 2020.

Aktivnosti blagovne znamke Natura 2020 podpirajo vizijo trajnostnega turizma Slovenije. Konferenca je odlična priložnost, da društvo Natura 2020 predstavimo globalnemu občinstvu in izpostavimo ključne korake, ki smo jih naredili, da postane I LOVE NATURA 2020 ena najbolj trajnostnih turističnih blagovnih znamk na svetu. Podpiramo dokumentarno in igrano filmsko industrijo. Naš ciljni visoko plačilno sposobni odjemalec je hollywoodska filmska zvezda Keanu Reeves.

Konferenca je posvečena imaginaciji (sposobnosti domišljanja, sanjarjenja), ki je nujen spremljevalni element vstopa v metaverse svet. Kreativna visokotehnološka blagovna znamka Natura 2020 je osredotočena na nesnovno dediščino alpskega, panonskega, dinarskega in mediteranskega sveta.

Fokus geografskega ekosistema Pohorje-Drava-Kozjak udarno poosebljajo tri metaverse zgodbe, ki vabijo investitorje v NFT token NATURA 2020.

1 0.jpg
0 3 Udarna Fotka 1.png

Zgodba o POVODNEM MOŽU JEZERNIKU,

tj. 400 milijonov let starem hudourniku, ki teče skozi prvinsko ohranjeni pragozd, se začne z izvirom čiste mineralne vode pri Falskem tajhtu, imenovanem Tiho jezero. Nadaljuje se z najvišjim slovenskim slapom na nekarbonatnih tleh, slapom Veliki Šumik, ki velja za naravno znamenitost vodnega kroga Črno jezero–Črno morje. Povodni mož Jezernik torej nastopi v nesnovni pohorski dediščini kot hudournik, slap, vodni krog in čisti mineral. Ob tolmunu slapa stoji visoko marmorno obličje Jezernika in spretni fotografi z zlatim rezom ujamejo trojstvo zelenega Jezernika, simbola čiste vode in zelenega razkošja. Ekspedicija je namenjena prebujanju imaginacije (sposobnosti domišljanja, sanjarjenja), ker je potrebna bujna domišljija, da dojamemo fantazijsko lepoto povodnega moža Jezernika. Ekspedicija traja do 3 ure hoje z umirjenim fotografiranjem po meri. To je zahtevna planinska pot, varovana z jeklenico. Manj veščim udeležencem slap prikažemo v aplikaciji TaleUp.

Zgodba o nesnovni dediščini ZAČARANA POHORSKA TRNULJČICA

je etnografska zgodba o lovu na božansko ustvarjeni skriti zaklad. Čista voda – Trnuljčica – je okras zelenega razkošja vodnega kroga Črno jezero–Črno morje. Trnuljčico ali podtalnico najdemo povsod, saj je to hči 400 milijonov let stare gorske rečice Lobnice. Več pohorskih podtalniških žil se zliva tudi na območje 2,7 km dolge krožne etnografske Ruške vinske poti, ob kateri stojijo umetniške skulpture. Lov na skriti zaklad – vhod v podzemlje Trnuljčice – poteka med dvema etnografskima muzejema na prostem, ki razstavljata ročna orodja za delo v vinogradih. Start lova je ob potomki najstarejše vinske trte na svetu, ki raste ob vzhodnem krožišču v otrokom prijaznem Unicefovem mestu Ruše, edinem tovrstnem mestu na svetu s 400 milijonov let staro gorsko rečico, ki teče skozi 17 km oddaljen prvinski mešani pragozd. Zbor je v Gostišču Ribič, Šarhova pot 4, Ruše, kjer v sobi pobega odkrijemo značilne fotografske eksponate, ki nas usmerjajo na krožni asfaltni poti do zastraženega vhoda v ruško podzemlje, kjer domujejo Jezernik, Škropnik, demoni in vinski škrat sv. Martin, ki začarano pohorsko Trnuljčico spremeni v živo vino. Stari ljudski običaj pravi, da se čista voda na dan sv. Martina spremeni v vino. To je znana resnica, zato je izobraževalna ekskurzija namenjena tudi šolskim otrokom vseh starosti.

Untitled 2.png
Untitled 1.png

Zgodba o bajeslovni doti RAZBOJNIKOVA NEVESTA

je pripovedka o smaragdni reki Dravi, ki sestavlja trojstvo rek Drava-Sava-Donava. Vanjo se izliva večna pohorska ljubezen, 400 milijonov let stara gorska rečica Lobnica, ki teče skozi pragozd vodnega kroga Črno jezero–Črno morje. Za razbojnikovo nevesto sta se borila dva graščaka, zlobni graščak Viltuški in dobri graščak Falski. Zmagal je graščak Viltuški. Drava in dvorec Viltuš sta državna lastnina. Dvorec Viltuš pooseblja ljudski rek: dinar na dinar palača. Graščak razbojnik je svoji smaragdno lepi nevesti zabičal, da ustvari palačo v skladu z ljudskim izročilom: kamen na kamen palača. Razbojnikova nevesta je ljubezen vrnila z ljudsko modrostjo: zrno na zrno pogača. Od takrat stoji Pepelkin državni grad ter ob njem angleški park modrosti, večne ljubezni. Okolje neguje tradicijo o veliki ljubezni, predani zdravemu življenjskemu slogu. K slednji sodi Jabolčna pot in znameniti rek, da gre ljubezen skozi želodec ter da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Vabimo vas, da postanete strateški partnerji ali enkratni donatorji podjema. S partnerskim sodelovanjem pri dogodku se na svojstven pristop inovativno krepita unikatna prepoznavnost in avtentični ugled blagovne znamke Natura 2020, ki trajnostno neguje zavezo opolnomočenja ter spodbuja hitrejši razvoj živahne turistične industrije.

Dobrodošli v zdravem mestu Ruše, ki so edino otrokom prijazno Unicefovo mesto na svetu s prvinskim pragozdom in 400 milijonov let staro gorsko rečico.

Scroll to Top