I love Natura 2020

ARS PHARMACEUTICA MINAŘIK FESTIVAL

Gremo Natura 2020 Premium 

Ruše, 9. junij (po meri)

I Feel Slovenia (3)

Ars pharmaceutica / Umetnost lekarništva, stalna razstava v Pokrajinskem muzeju Maribor  (odkupljeno za nepridobitne namene)

I love Natura 2020. Les. Kamen. Voda.

LOBNICA, 400 MILIJONOV LET STAR ŠUMEČI BISER POHORJA

Rojstni kraj farmacevta prof. Franca Minařika in pesnika Janka Glazerja

Festival promocije in spoznavanja rojstnega kraja farmacevta Minařika, pesnika Glazerja in tovarnarja Vivata. Festival samovodenih sprehodov, pohodov in vodenih voženj s turističnim vlakcem po meri.

Zgodovinar in farmacevt prof. Franc Minařik se je rodil ob 400 milijonov let starem zlatem jezu gorske rečice Lobnice, šumečega bisera Pohorja. Rojen je bil namreč v upravni zgradbi steklarne NOVI BENEDIKTOV DOL na Smolniku, ki je danes del otrokom prijaznega Unicefovega mesta Ruše, kjer je obiskoval osnovno šolo, saj je bil njegov oče direktor steklarne.

Bil je dobitnik Schelenzove plakete, najvišjega priznanja, ki ga lahko prejme zgodovinar farmacije, prejemnik reda zaslug za narod z zlato zvezdo, Winklerjeve plakete Mednarodnega društva za zgodovino ter odlikovanja Lauri di palatino Univerze v Pisi. Univerza v Ljubljani ga je imenovala za izrednega profesorja zgodovine medicine, nemško društvo za zgodovino farmacije pa ga je posthumno odlikovalo s Ferchlovo medaljo.

Umrl je 9. junija 1972 v Mariboru in je pokopan v Lenartu. Po njem sta poimenovani ulici v Mariboru in Rušah ter Minařikova odličja – priznanja, ki jih podeljuje Slovensko farmacevtsko društvo.

Spletni vir: Ruše, 8. 2. 2023

24. Oktober 1957 Dr. Minarik Fran, Avtor Jože Gal Večer

24. oktober 1957 – Dr. Minařik Fran, avtor Jože Gal, Večer

Promocija 2024

 1. Otvoritev stalne fotografske razstave Minařikove zlate svilene brzice 400 milijonov let stare gorske rečice Lobnice v prostorih OŠ Janka Glazerja Ruše v sodelovanju s Fotoklubom Maribor. 
 2. Panoramska vožnja s turističnim vlakcem skozi staro trško jedro otrokom prijaznega Unicefovega mesta Ruše ter okrog rojstne hiše farmacevta prof. Franca Minařika in pesnika Janka Glazerja.
 3. Festival lahkotnih krožnih sprehodov po kolosalni dolini Lobnice ter zahtevnih pohodov in gorskega kolesarjenja skozi pragozd Šumik.
 4. Knjižni forum o vedenjski ekonomiji etike kreposti Gnothi seauton in predstavitev motivacijskega priročnika o iskanju smisla Postal bom predsednik države.
 5. Kulinarično zabavno gostoljubje Lobniška riža ob bistrem potoku z vodenim ogledom ostankov mlinarstva, žagarstva, lesarstva.
 6. Zbirno mesto z ogledom stalne fotografske razstave je Gostišče Ribič, Šarhova pot 4, Ruše.
N. 001116, Jeseničnik Min (1)

Vir: Eduard Lind, Steklarna Benediktov dol, o. pl., po 1854, Pokrajinski muzej Maribor (odkupljeno za nepridobitne namene)

GREMO NATURA 2020 PREMIUM

naslavlja kot glavne vrednote transparentnost in iskrenost, povezovanje najboljših ljudi, odličnost do strank, učinkovitost in inovativnost ter usmerjenost k ljudem, s katerimi v trajnostnem ekosistemu Pohorje-Drava-Kozjak v otrokom prijaznem Unicefovem mestu Rušah ustvarjamo okolje, kjer so odprto komuniciranje in vsakodnevni izzivi ne samo dobrodošli, ampak hkrati pomenijo odgovornost do 400 milijonov let starega gorskega vodotoka Lobnica, šumečega bisera vodnega kroga Črno jezero–Črno morje, ki teče skozi pragozd Šumik na Pohorju. 

Vizija digitalne preobrazbe ARS PHARMACEUTICA MINAŘIK – GREMO NATURA 2020 je postati najboljša spletna destinacija v XR (VR in AR in MR) tehnologiji na Štajerskem in v Sloveniji.

Cilj je skrb za ničelni ogljični odtis butične destinacije na Ruškem Pohorju. To nameravamo doseči s postavitvijo spletne platforme GREMO NATURA 2020 in priporočilnim kvizom GREMO Natura 2020 Premium, s katerim podpiramo strateške pokrovitelje in uradne donatorje pri doseganju njihovih strateških, poslovnih in finančnih ciljev. Ob tem ščitimo medsebojno zaupanje v skladu z zakonodajo ter s krepitvijo verodostojnosti, odgovornosti, odličnosti, poštenosti, pripadnosti in integritete trajnostnega ozaveščanja, izobraževanja in opolnomočenja o naravni, kulturni in tehniški doti doživljajske destinacije Natura 2020. S pris(o)tnostjo vzpostavljamo dolgoročno vizijo z večplastnimi pozitivnimi učinki, ki se odražajo v širšem slovenskem prostoru, saj z načeli ekonomije etike kreposti po avtorskem nauku o modrosti Gnothi seauton spodbujamo kulturo skladnosti.

0 0 4
Slap

Namen promocije rojstnega kraja farmacevta prof. Franca Minařika, pesnika Janka Glazerja in steklarja Benedikta Vivata je ponesti njihovo dobro ime in sloves destinacije ob 400 milijonov let starem pragozdnem slapu Velikem Šumiku, najvišjem slovenskem slapu na nekarbonatnih tleh, na celoten slovenski trg in širše v svet filmskega, fotografskega in doživljajskega turizma, kjer sodelujemo s 3D-modeliranim lokvanjem z Lovrenških jezer in videom o 24 metrov visokem slapu Velikem Šumiku. “Pomagaj si sam,” je vodilo kampanje, s katero zbiramo donatorska sredstva uradnih pokroviteljev in donatorjev za naložbo v dvojezično spletno platformo LET’S GO Natura 2020 Premium. Ta nam bo omogočila, da bomo lahko kredibilno pomagali zainteresiranim deležnikom pri spoznavanju butične zgodovinske in lokalne dote zelenega krožnega prehoda.

PROGRAM:
 • GREMO NA VLAK – GREMO V OTROKOM PRIJAZNO UNICEFOVO MESTO RUŠE. Namen je spoznati 400 milijonov let stari gorski hudournik Lobnico, šumeči biser Pohorja, vključno z ogledom stalne fotografske razstave OSUPLJIVI PRAGOZD ŠUMIK.
 • GREMO V OSUPLJIVI PRAGOZD SPOZNAT 400 MILIJONOV LET STAR SLAP ŠUMIKje fotografska ekskurzija, namenjena zimskemu video snemanju z brezpilotnim letalnikom.
 • GREMO NA SMOLNIK SPOZNAT 400 MILIJONOV LET STAR KOLOSALNI KANJON DOLINE LOBNICE – zimski sprehod po kolosalnem kanjonu od Haričeve žage do ostankov Marinčeve žage. Ni telefonskega signala.
 • GREMO NA RUŠKO VINSKO POT– spoznajte potomko najstarejše vinske trte na svetu Modro kavčino in se krožno sprehodite po 2,7 km dolgi vinski poti, da odkrijete vhod v pohorsko podzemlje, kjer domuje začarana pohorska Trnuljčica.
 • GREMO  POMAGAT LISIČKI V BRLOG je sprehod za najmlajše.
 • GREMO POD GOROJ na ogled letnega gledališča s knežjim kamnom in sprehod do klopce ljubezni.
 • GREMO S KOLESOM DO RUPNIKOVEGA BUNKERJA OB DRAVI NA BEZENI, od koder se odpira pogled na grad Viltuš na drugi strani Drave.
 • GREMO NA KROŽNO VOŽNJO S TURISTIČNOM VLAKCEM OKROG LOBNIŠKE RIŽE – panoramska vožnja od vzhodnega do zahodnega krožišča Ruš skozi staro trško jedro.
 • GREMO NA MOTIVACIJSKO DELAVNICO GNOTHI SEAUTON in spoznajmo inovativno poslovni model prebujanja voditeljskih kompetenc VSTOP NA TRG dela, kapitala in financ.
 • GREMO V SPLETNO ŠOLO PREBUJENJA. Prebujanje imaginacije/plemenitosti je edinstven in svet trenutek, ki vas ne glede na vero ali tradicijo poveže z značajem pragozda in 400 milijonov let starega vodotoka. Izberite ga za dvig opolnomočenja, kot nadgradnjo voditeljskih sposobnosti.

Mimimalno število udeležencev: 50 (en avtobus/vlakec). 

Maksimalna ‘team building’ udeležba po meri: 250 oseb/dan.

3 (1) (1) (1)
1 Nosilna.jpg
Scroll to Top